Doneer om de anti-Zwarte Piet acties dit jaar mogelijk te maken!
Boekpresentatie: Shaniqwa Jarvis made a book!
Dipsaus x Roots
Eerste trailer #Witheid
Scholentour met Anousha Nzume
Blackness & Islam - gesprek, kookworkshop en iftar
Mariam El Maslouhi modereert 'Wij vs Zij: Media van Kleur'
Dipsaus x DNL presenteren: Afua Hirsch!
Kom naar Dipsaus op het Filosofiefestival
Ons Soort Mensen podcast!
Let's Talk About Sex
Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag in TivoliVredenburg met het Mama Cash Feminist Festival. Je hebt een unieke kans om een opname van de spraakmakende podcast Dipsaus bij te wonen en mee te praten met Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi. We gaan live in gesprek over seks. Oh yeah!
Dipsaus Actie: Witte onschuld
Bestel het boek rechtstreeks bij Uitgeverij AUP en ontvang het boek direct thuis.
Je betaalt géén verzendkosten. Voer bij het afrekenen de actiecode 'Dipsaus' in.
over het boek
Witte onschuld is vanaf 20 november verkrijgbaar Het is de geactualiseerde uitgave van White Innocence (2016), waarin Prof. Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse cultuur onderzoekt en beschrijft: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend.
3 sterren voor Dipsaus in De Morgen!
Een mooie recensie van de hand van Thomas Smolders in De Morgen.
"het zeker de moeite om enkele afleveringen mee te pikken. Om eens met een andere blik naar de wereld te kijken, bijvoorbeeld. Podcasts als The Nod en Dipsaus zijn meer dan welkom én noodzakelijk in een wit medialandschap"
Lees de bespreking https://www.demorgen.be/tvmedia/dankzij-het-internet-hoef-je-niet-wit-te-zijn-om-radio-te-maken-b5e79636
Dipsaus Actie: Hallo, witte mensen!
Homegurl Anousha's Hallo witte mensen verschijnt op 20 april 2017. Bestel het boek vóór 20 april bij Uitgeverij AUP en ontvang het boek direct thuis.
Je betaalt dus géén verzendkosten. Voer bij het afrekenen de actiecode 'Dipsaus' in.
Uit het archief: Anousha over toekenning subsidie aan Dipsaus
Anousha schreef deze blogpost 28 juli 2016 n.a.v. ophef rondom toekenning subsidie.
Dus. Samen met andere vrouwen van kleur dien ik, net als meerdere media-professionals en organisaties, een aanvraag in bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. We schrijven een gedegen plan met een minimale begroting voor een serie professionele podcasts voor vrouwen van kleur als primaire doelgroep en iedereen die wil luisteren als tweede doelgroep. We worden (net als BNR Nieuwsradio en VPRO gehonoreerd. De subsidietoekenning wordt openbaar gemaakt.
Een aantal 'nieuwssites' (en dan ben ik heel vriendelijk) vindt het belachelijk. Ik word 'herstelbetalingsprostituee' genoemd en de podcast wordt omgedoopt tot 'radio Sylvana Simons' (goed idee trouwens want I <3 Sylvana Simons). Van dit soort sites ben ik dat gewend dus whatever.
Ondertussen gaat een radio dj van 3FM ook los op twitter om het bedrag. Ik mag kennelijk geen professionele serie maken en iedereen netjes betalen voor zijn- of haar werkzaamheden, nee hij vindt dat ik 'thuis achter de laptop' heus iets in elkaar kan fröbelen voor minder geld.
Deze medewerker van de publieke omroep en indirecte collega, ook ik werk als freelancer regelmatig voor de publieke, spreekt mij rechtstreeks aan op twitter met “Hey Anousha Nzume, ideetje voor die 25.000 euro voor je vrouwenpodcast! Hoofdtelefoons met uit 18-karaats goud geëtste vagina’s als oorschelpen.”
Reacties volgen. Tot nu toe nog geen enkele reactie van 3FMAVROTROS.nl en de NPO waar deze DJ voor werkt. Via via hoor ik dat er 'intern over is gesproken' en er verschijnt een lichtelijk badinerend stukje op de site van Mediacourant waarin Quinsy Gario wordt gebruikt als clickbate. Ook dat is niet nieuw.
Mijn bescheiden conclusies? Deze podcast is duidelijk nodig. Oh en wat een interessante casus voor m'n boek. #LemonsLemonade
Maar het belangrijkste, niets dan liefde voor m'n twitter allies.
Anousha bij Sandberg over over Dipsaus!
Beeld en Geluid en het Sandberg Instituut organiseerden een masterclass 'Radicale verbeelding' waar onze eigen Anousha Nzume het had over Dipsaus, een radicaal geluid en witte zalen.
Speciale live-sessie van Podcast Dipsaus tijdens de Tegenlicht Meet Up
Tijdens de Tegenlicht Meet Up ‘Black lives matter‘ vond er een unieke live-sessie plaats van Dipsaus: “de podcast voor en door vrouwen van kleur, en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid”.
Tijdens deze live-sessie ging co-host Seada Nourhussen in gesprek met twee van de drie Dipsausers die de tweewekelijkse podcast runnen, Ebissé Rouw en Mariam el Maslouhi (dipsauser #3, Anousha Nzume, kon helaas niet aanwezig zijn). De ladies begonnen met de avond te evalueren en gingen daarna in gesprek met Miguel Heilbron (mede-initiatiefnemer The Black Archives) in gesprek over het belang van on- en offline black spaces binnen Nederland en de rol die social media speelt bij het creëren van deze veilige ruimtes. Wij beginnen hieronder bij 1:53:10.
“Ik mis mannen en vrouwen van kleur die wat te zeggen hebben op redacties”
Terwijl de debatten over de toekomst van de media vaak gevoerd worden door Belangrijke Mijnheren in dure pakken, willen wij de vraag graag stellen aan de volgende generatie: meisjes en jongens die geen wereld kennen zonder internet en gebeten zijn door nieuws en media. Van een pas afgestudeerde student journalistiek tot de jongste hoofdredacteur van Vlaanderen. Vandaag podcastmaker Mariam El Maslouhi.
Lees hier Mariam's interview op Charliemagazine.be
In maart 2017 komt het boek van Anousha Nzume uit!
Vorige week zat actrice Anousha Nzume tegenover Halbe Zijlstra bij Pauw om te praten over de nieuwe roetpieten van RTL. Een grote stap van een commerciële zender vond Anousha, maar hoe nu verder? Een gesprek over Zwarte Piet, racisme en witte fragiliteit. Lees hier het interview..
‘Vrouwen van kleur worden niet vertegenwoordigd in de Nederlandse media’
Volgende week verschijnt de eerste aflevering van Dipsaus, een podcast-serie over politiek, lifestyle, media en cultuur vanuit het perspectief van vrouwen van kleur. “Wij willen luisteraars het gevoel geven: dit is echt voor mij gemaakt. In plaats van: ik mag ook kijken.” Lees hier verder..