Mogen Zwarte sitcoms middelmatig zijn? Of mogen ze alleen blijven bestaan als ze even populair zijn als de iconische tv-serie The Fresh Prince of Bel-Air uit de jaren 90? Waarom legt de maatschappij de lat zo hoog voor de werken van Zwarte mensen? Aan de hand van The Fresh Prince, diens 2021 reboot Bel-Air, en Black-ish, schrijft Sabrine Ingabire een lofzang voor Zwarte middelmatigheid (en the original Aunt Viv). Sabrine is journalist en schrijfster bij Uitgeverij Pluim/Dipsaus, en schrijft exclusief voor Dipsaus een tweewekelijkse column.
Daten in de Polder is de nieuwe rubriek waarin Maggie Bishop haar eindeloze reeks aandoenlijke, hilarische, bizarre en – laten we hopen – leuke avonturen met mannen met jullie deelt. Maggie Bishop studeerde internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als Policy Advisor.
This is the full text of Panashe Chigumadzi’s ZAM Nelson Mandela Lecture 2023, which took place on Sunday, the 5th of February 2023 in Amsterdam. Mandela dedicated his life to the fight for freedom, self-determination and equality. His urgent ideals inspire FACE FORWARD - Stories for Change, a festival of talks, meet & greets, music, art, dance and films, as well as the fourth edition of the ZAM Nelson Mandela Lecture.
Mogen Zwarte sitcoms middelmatig zijn? Of mogen ze alleen blijven bestaan als ze even populair zijn als de iconische tv-serie The Fresh Prince of Bel-Air uit de jaren 90? Waarom legt de maatschappij de lat zo hoog voor de werken van Zwarte mensen? Aan de hand van The Fresh Prince, diens 2021 reboot Bel-Air, en Black-ish, schrijft Sabrine Ingabire een lofzang voor Zwarte middelmatigheid (en the original Aunt Viv). Sabrine is journalist en schrijfster bij Uitgeverij Pluim/Dipsaus, en schrijft exclusief voor Dipsaus een tweewekelijkse column.
Wat is Zwarte liefde? Aan de hand van haar eigen jeugdige verliefdheid en popcultuur onderzoekt Sabrine Ingabire de betekenis en impact van Zwarte liefde in ons dagelijks bestaan. Sabrine is journalist en schrijver bij Uitgeverij Pluim/Dipsaus, en schrijft exclusief voor Dipsaus een tweewekelijkse column.
Sabrine Ingabire vertelt openhartig over hoe ze, op negenjarige leeftijd, langzaam zichzelf kwijt begon te raken door afstand te nemen van Zwarte kunst en cultuur. Sabrine Ingabire, journalist en schrijver bij Uitgeverij Pluim/Dipsaus, schrijft exclusief voor Dipsaus een tweewekelijkse column.
Aan de hand van de Netflix film Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022), het langverwachte vervolg op Knives Out (2019) onderzoekt Sabrine Ingabire waarom wij dol zijn op series waarin rijke witte mensen grosseren in moreel verwerpelijke daden.
In deze editie beschrijft Sabrine Ingabire hoe mainstream media ons leren laf te zijn door onze denkwijze, beeldvorming, dromen en ambities te bepalen en vorm te geven. Sabrine Ingabire, journalist en schrijver bij Uitgeverij Pluim/Dipsaus, schrijft exclusief voor Dipsaus een tweewekelijkse column.
Daten in de Polder is de nieuwe rubriek waarin Maggie Bishop haar eindeloze reeks aandoenlijke, hilarische, bizarre en – laten we hopen – leuke avonturen met mannen met jullie deelt. Maggie Bishop studeerde internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als Policy Advisor.
Sabrine Ingabire, journalist en schrijver bij Uitgeverij Pluim/Dipsaus, schrijft vanaf vandaag exclusief voor Dipsaus een tweewekelijkse column. In de eerste editie zet Sabrine uiteen hoe ze door de jaren heen haar vertrouwen verloor in het perspectief en wereldbeeld van witte (mannelijke) recensenten van ‘gezaghebbende’ publicaties.
Daten in de Polder is een nieuwe rubriek waarin Maggie Bishop haar eindeloze reeks aandoenlijke, hilarische, bizarre en – laten we hopen – leuke avonturen met mannen met jullie deelt. Maggie Bishop studeerde internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als Policy Advisor.
Mojdeh Feili bespreekt de roman De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh: een literaire kunstwerk over natuur, de connectie tussen het heden en verleden en de liefde. Verweven met deze thema’s is de migrantenervaring in Nederland, waarbij eenzaamheid een centrale rol speelt. Rezazadeh heeft een boek geschreven dat je niet kunt en wilt neerleggen.
Een kort verslag van 10 jaar Zwarte Piet is Racisme. Op 10 november hielden Quinsy Gario en Dipsaus een interviewmarathon met 10 mensen die een sleutelrol hebben gespeeld in de strijd tegen racisme in Nederland. Te gast zijn onder meer Nancy Jouwe, Flavia Dzodan, Manju Reijmer, Naomie Pieter, Rui Jun Luong, Mitchell Esajas, Arzu Aslan, Miss Kitty Balker en Lulu Helder.
Een nieuwe podcast serie en een nieuwe samenwerking! Dipsaus Podcast X VPRO. Yes, de Goede Immigrant Limited Podcast Serie komt er aan op Vrijdag 22 oktober. Zes afleveringen. Zes gesprekken van binnenuit. Wanneer mag je jezelf Nederlander noemen? In intieme en openhartige interviews spreekt Nicole Terborg Nederlanders met een migratieachtergrond, zoals o.a. Quinsy Gario en Deborah Cameron. Luister de 6-delige podcast 'De goede immigrant' vanaf 22 oktober in je favoriete podcastapp.
25 jaar geleden besloot de Surinaams-Nederlandse journalist Iwan Brave Nederland te verruilen voor Suriname, uit onvrede over een minderhedendebat waarin vooral overminderheden gesproken werd, maar zelden met hen. In Brieven uit Suriname blikt hij terug op het Nederland van toen, en naar het Nederland van nu. Hoe staan we ervoor, vanuit De West bezien? Deel 1: proloog. (Dit artikel verscheen als eerst bij de Nederlandse Boekengids. We zullen alle delen ook hier publiceren)
Een jaar na de ‘intelligente lockdown’ dat in maart 2020 werd afgekondigd als gevolg van de COVID-19 pandemie is de situatie in Nederland weinig verbeterd. Met een stokkend vaccinatieprogramma en de opkomst van meer besmettelijke varianten is de situatie precairder dan ooit. In dit PRACHTIG vormgegeven visueel essay vertelt illustrator Ming Ong over de chaos en onzekerheid die het Nederlandse corona-beleid met zich mee heeft gebracht.
Sinds januari 2020 is de wet tegen wraakporno in werking getreden. Dit is een stap in de goede richting maar sluit meisjes en vrouwen van kleur die slachtoffer zijn indirect uit, omdat exposen voor hen veel verder gaat dan (alleen) naaktfoto's/filmpjes verspreiden. En is de wet eigenlijk toepasbaar in de praktijk? Criminoloog en filosoof Sarah Achahbar schreef in 2017 samen met Ibrahim Alaoui Chrifi over de dubbele seksmoraal: online ‘exposen’ van Marokkaans-Nederlandse vrouwen. Dit is een follow-up artikel.
Het waren de djeli’s of ‘hoeders van het woord’ die de geschiedenis en gebruiken van Afrika ‘schreven’ en haar meenamen naar de diaspora. Hun ambachtelijke zorgvuldigheid en taalbeheersing klinkt ook nu nog door, in bijvoorbeeld de jazz, spoken word en rap. Vamba Sherif leest Camara Laye’s roman De hoeders van het woord en ontwaart een derde lijn, die van onbevreesd waarheidsspreken. In samenwerking met de Nederlandse Boekengids & Alphabet Street, gilde voor Zwarte (Beeld)Taalkundigen & Wordsmiths.
Exclusief voor Dipsaus is het gesprek tussen Axmed Maxamed en Mathys Rennela over de “bleaching”, gentrificatie en “whitewashing” van techno muziek en de gehele techno industrie vertaald. Het gesprek vond in November 2019 plaats, maar naar aanleiding van de recente gebeurtenissen en waarbij racisme en witte suprematie in de techno industrie boven water kwm, hebben zij besloten om dit urgent en relevant gesprek op het platform Dweller te publiceren**.
Lees hier de voordracht terug van Zaïre Krieger in het programma Spijkers met Koppen op NPO Radio 2 n.a.v. het optreden van de 22-jarige poet Amanda Gorman tijdens de inauguratie van Kamala Harris en Joe Biden.
Lees het persoonlijk verhaal van Mala Badi, een gender-nonconforming activist, schrijver, artiest en dichter uit Marokko. Vandaag is tevens de Internationale Transgender Gedenkdag. Deze dag is ontstaan vanuit een bijeenkomst in 1999, georganiseerd door Gwendolyn Ann Smith, om de moord op transvrouw Rita Hester te herdenken.
Een interview met Dinah Bons door Hella Dee over de impact van de pandemie op sekswerkers, community organising in crisistijd en het belang van activisme dat bewegingen overstijgt. Dinah Bons is actief als bestuurslid bij Trans United Europe en bij ICRSE, het Europese netwerk voor sekswerkerorganisaties. In augustus 2020 is ze toegetreden tot het bestuur van Pride Amsterdam.
Exclusief voor Dipsaus ging filosoof Grâce Ndjako in gesprek met de top vier BIJ1 kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Naast oprichter en lijsttrekker Sylvana Simons willen o.a. Jeanette Chedda, Rebekka Timmer en Quinsy Gario de Tweede Kamer in namens BIJ1. Sylvana, Jeanette, Rebekka en Quinsy bespreken onderwerpen als activisme, de Black Lives Matter-beweging en intersectionaliteit. Ook gaan ze in op wat er nu mist in de politiek, opportunisme van de gevestigde partijen, wat ze met zich meebrengen en waarom zij zich kandidaat willen stellen.
Verloskundige Pia Sophia (23) deelde, naar aanleiding van haar ervaringen bij diverse zorginstellingen, op social media voorbeelden van institutioneel racisme in de geboortezorg. Ze kreeg een golf van haat en verontwaardiging over zich heen. Ook van zorgverleners en zorgnemers die er moeite mee hadd om haar verhaal te geloven. Voor Dipsaus schreef ze een uitgebreider essay van haar social media posts.
Dit is de volledige tekst van de Keti Koti Lezing 2020 die de historicus Karwan Fatah-Black gaf op 30 juni 2020 in Pakhuis de Zwijger. De jaarlijks terugkerende Keti Koti Lezing heeft als titel ‘Waar de ketenen begonnen te breken: de in Nederland vergeten afschaffing van 1793’.
This week the building that houses the art institutions TENT and the institution that insists on still calling itself Witte de With was defaced in protest to the delay in renaming the latter institution. Quinsy Gario reflects on the long history of de-politicisation tactics.
Prof. Gloria Wekker bespreekt exclusive voor Dipsaus ‘Afropessimism’, het baanbrekende en veelbesproken werk van Prof. Frank Wilderson III. In dit uitgebreid en grondig onderbouwd essay zet zij uiteen waarom zij deze "spannende en avontuurlijke mémoire van zwarte Mannelijkheid” toch een “zelden liefdelozer, uitzichtlozer, tegenstrijdiger en hypocrietere tekst” vindt.
De queer-gemeenschap in Marokko is vorige week opgeschrikt door een online klopjacht. Aangemoedigd door een populaire beautyvlogger op Instagram, Sofia Talouni, maakten Marokkanen massaal gebruik van dating apps om queers in hun omgeving op te sporen. De Marokkaanse queers laten het er niet bij zitten en vechten terug.
Lees verder
Naast onze Exclusives vind je hier ook de beste stukken van alle uithoeken van het web. Lees wat wij lezen: van geschiedenis tot aan kunst. Dipsaus neemt je mee!
Een pakkend verhaal van Olave Nduwanje over huiselijk geweld en het doorbreken van de cyclus van stilte binnen haar gezin.
Doneer en maak het Nederlands literaire landschap representatiever!
Het werk van drie Surinaams-Nederlandse kunstenaars maakt de Nederlandse inzending op van de Biënnale in Venetië.
Olave Nduwanje’s speech bij het Moving Together: Activism, Art en Education: A Week with Angela Davis.
Kom naar de solidariteitsdemo van het vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier.
Een game vanuit het perspectief van de Tarahumara, oorspronkelijke bewoners van Mexico.
The Simpsons reageerde op kritiek over het racistische personage Apu en liet duidelijk weten dat het ze niets boeit.
Deze 25-jarige fotograaf besloot te stoppen met zijn baan en naar Somalië te gaan na een gesprek met zijn grootmoeder.
Een oudejaarsconference door een zwarte komediant. Dat is nog nooit gedaan. Mo Hersi wil de eerste worden.
Brandon Taylor recenseert met enthousiasme het nieuwe non-fictie boek van Alexander Chee.
Een petitie tegen een plan om de Participatiewet aan te passen, wat de positie van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt zal verslechten.
Een tentoonstelling om niet te missen: de verborgen geschiedenis van twee Zwarte Revolutionairen: Hermina en Otto Huiswoud!
Mitchell Esajas van The Black Archives redeneert vanuit de Zwarte Radicale Traditie op het huidige antiracisme debat en bespreekt de term 'political blackness'.
Hoe verhouden zwarte auteurs zich tot een door witheid gedomineerde literaire wereld? Kom naar de boekpresentatie van ZWART!
Af en toe komt er een foto die een historische lading verwoordt. Die van de 14-jarige Czeslawa Kwoka, die omkwam in Auschwitz, is er zo een.
Grâce Ndjako onderzoekt in haar laatste essay voor de Nederlandse Boekengids het concept 'passing' aan de hand van popcultuur en literaire klassiekers zoals Nella Larsen's Passing, Brit Bennett's De vervlogen helft, werken van F. Scott Fitzgerald's De grote Gatsby, Mad Men (2017 – 2015), Ginny & Georgia (2021 – heden) en Mariah Carey's autobiografie. Daarnaast maakt ze ook verwijzingen naar andere literaire werken, zoals Edith Wharton's The Age of Innocence en Marcel Proust's À la recherche du temps perdu.