Een kort verslag van 10 jaar Zwarte Piet is Racisme. Op 10 november hielden Quinsy Gario en Dipsaus een interviewmarathon met 10 mensen die een sleutelrol hebben gespeeld in de strijd tegen racisme in Nederland. Te gast zijn onder meer Nancy Jouwe, Flavia Dzodan, Manju Reijmer, Naomie Pieter, Rui Jun Luong, Mitchell Esajas, Arzu Aslan, Miss Kitty Balker en Lulu Helder.
door Shara Gaffaf
Afgelopen woensdag vierden wij het jubileum van tien jaar Zwarte Piet is Racisme en vijf jaar Dipsaus Podcast in TivoliVredenburg in Utrecht. Het was spannend voor ons, omdat de ticketverkoop niet storm liep zoals wij in de eerste instantie hadden verwacht. Hoeveel mensen zouden er komen opdagen? Eenmaal na het sprekers diner begon de zaal vol te lopen met mensen waardoor wij zelfs wat later zijn gestart zodat de mensen die door de drukte later binnendruppelden rustig een plekje konden vinden. Quinsy Gario was de host van de avond en hij stond daar owning it. Een kalme host met oog voor details, betrokken met zowel publiek als de sprekers waarbij zijn aanstekelijke lach en humor onmisbaar waren.
Quinsy interviewde negen mensen die een sleutelrol hebben gespeeld in de strijd tegen racisme in de afgelopen 10 jaar. In het eerste panel interviewde Quinsy; Flavia Dzodan, Mitchell Esajas en Nancy Jouwe. Er werd gepraat, gelachen en aandachtig geluisterd naar de persoonlijke verhalen van de sprekers. Het publiek deed ook mee tijdens de Q&A rondes tussen de panels door waaronder een student van de UvA die opstond en vroeg hoe hij zich kan durven uitspreken op zijn studie sociologie aan de UvA als iemand van kleur. In het tweede deel zaten Arzu Aslan en Lulu Helder op het podium waarbij onder andere Lulu iedereen er aan herinnerde dat zij niet de eerste was in de jaren ‘90 die pleitte voor de afschaffing van zwarte piet. Iets wat wij niet moeten vergeten.
In het derde deel werd er gepraat met Miss Kitty Balker, Manju Reijmer en Rui Jun Luong waarbij de zaal muisstil was door onder andere het persoonlijke verhaal van Miss Kitty Balker over hoe het was om zich uit te spreken en uit solidariteit voor Quinsy de volgende dag in Gouda te staan. Aan het eind van de avond had Quinsy nog een verrassing: zijn geweldige broertje Jörgen Gario die eerst spoken word deed en daarna zijn eigen muziek met de zaal deelde.
Al met al was het een avond om niet te vergeten voor zowel de sprekers als de mensen in de zaal. Het feit dat wij door corona een fysiek event konden organiseren met zoveel sprekers die elkaar al kenden door hun activisme werd enorm gewaardeerd. Er is gelachen aan tafel, geknuffeld en het gehele gebeurtenis voelde als een warm bad. Everybody got each others back. De mensen in de zaal konden tussen alle drie de panels door hun vragen stellen waardoor het een avond was vol interactie met vragen over het werk van de sprekers en tips over hoe je ondansk alle tegenslagen door kan gaan. Tot slot, een shout out naar Ebissé die tussendoor reageerde en vragen stelde aan de sprekers waardoor het scherpe gesprekken bleven.
Hieronder een selectie foto's o.a. gemaakt door Rui Jun Luong.
Shara Gaffaf studeert momenteel politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is ook als stagaire werkzaam bij zowel Pakhuis de Zwijger als Dipsaus Podcast. Shara is co-founder van het platform BEITNA. Haar roots zijn Koerdisch uit Noord-Irak. Ze houdt van presenteren, debatteren, praten en schrijven over bi-culturele identiteit, taboes voor en over een rechtvaardige samenleving.