We beginnen 2023 goed bij Dipsaus met een winactie voor 13 BOEKEN!
Is je voornemen voor 2023 om meer te lezen? Wil jij de mensen om je heen bedanken met een goed boek? Zoek je een manier om tijd te vullen tot Dipsaus opstaat uit onze jaarlijkse winterslaap? Doe mee met onze winactie! We geven in totaal 13 boeken cadeau, een selectie van verhalen die we met liefde en zorg voor jullie hebben samengesteld. Onder andere ook Maryam Hassouni’s ‘Wat de fak’ waar we in onze aflevering ‘2022 in Dip-Review’ op reflecteren.
Meedoen? De voorwaarden zijn simpel:
Like onze Instragram post
Meld je aan voor onze nieuwsbrief via dipsaus.substack.com, bestaande abonnees via GetRevue hoeven dit niet te doen
Stuur voor 20 januari een email naar info@dipsaus.org en geef antwoord op de volgende twee vragen: Waarom wil jij deze 13 boeken winnen? Waar hoop jij Dipsaus over te horen in seizoen 9?
Y’all know what to do!
Veel dank aan alle uitgeverijen die hebben geholpen om deze #winactie mogelijk te maken: Pluim, De Bezige Bij, Querido, De Geus, Podium, Signatuur, Nijgh & Van Ditmar, en Das Mag
De 13 boeken:
De dood van Vivek Oji - Akwaeke Emezi
Op een middag, in een stad in het zuidoosten van Nigeria, opent een moeder haar voordeur en ontdekt het lichaam van haar zoon, gewikkeld in kleurrijke stof, aan haar voeten. Wat volgt is het tumultueuze, hartverscheurende verhaal van de strijd van een gezin om een kind te begrijpen wiens geest zowel zachtaardig als mysterieus is, wiens gedrag zowel teruggetrokken als flamboyant is. Opgevoed door een afwezige vader en een begripvolle maar overbezorgde moeder, lijdt Vivek aan desoriënterende black-outs. Vivek vindt troost in vriendschappen met de warme, onstuimige dochters van de Nigerwives, in het buitenland geboren vrouwen die getrouwd zijn met Nigeriaanse mannen. Maar Viveks nauwste band is met Osita, zijn zelfverzekerde, vrolijke neef wiens charme ook een beschermingsmechanisme blijkt. Terwijl hun relatie dieper wordt – en Osita worstelt om Viveks drang naar verlossing te begrijpen – rijst in een moment van opwindende vrijheid de vraag wat erger is? Sterven of onzichtbaar leven?
De dood van Vivek Oji is een wereldwijd bejubelde roman over familie en vriendschap, over gezien willen worden, over het zoeken naar een thuis, over de prijs van jezelf zijn. Een mozaïekroman vol onvergetelijke personages van een van de belangrijkste stemmen uit de hedendaagse literatuur.
Meer informatie is hier te vinden
Open Water - Caleb Azumah Nelson
Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een pub in Zuidoost-Londen. Allebei zijn ze Zwart, allebei hebben ze beurzen gewonnen voor privéscholen waar ze zich niet thuis voelden, allebei proberen ze hun stempel te drukken op een stad die hen zowel viert als afwijst, hij als fotograaf, zij als danseres. Aarzelend en teder worden ze verliefd op elkaar. Maar ook mensen die voor elkaar voorbestemd lijken kunnen elkaar kwijtraken door angst en geweld.
Open water is een schrijnend liefdesverhaal en een indrukwekkende blik op ras en mannelijkheid. Wat betekent het om mens te zijn in een wereld die jou alleen als een Zwart lichaam ziet, om kwetsbaar te zijn als je alleen gerespecteerd wordt om je kracht, om veiligheid te vinden in de liefde, alleen om die kwijt te raken?
Meer informatie is hier te vinden
Generatie 9/11 - Lotfi El Hamidi
In heel Europa veranderden de levens van jongeren na de aanslagen van 9/11 abrupt: hun aanwezigheid was plots onderwerp van maatschappelijke discussie. De plek van de islam in de westerse samenleving, migratie en integratie leidden tot verhitte debatten. Lotfi El Hamidi groeide op in de multiculturele straten van Rotterdam in de jaren nul. We zijn nu ruim twintig jaar verder, en de discussie duurt nog steeds voort in kranten, op tv en universiteiten. El Hamidi maakt de rekening op, niet alleen vanuit persoonlijk perspectief, maar ook met de blik van historicus: waar bevinden we ons nu als samenleving? Wat zegt het bijvoorbeeld als voetballers met een donkere huidskleur de ene dag nationale helden zijn, maar na een verloren finale racistisch worden bejegend? En is er iets terechtgekomen van onze kosmopolitische idealen, of zijn we verzand geraakt in oeverloze grenzendiscussies?
Meer informatie is hier te vinden
Een Liefdeshuwelijk - Monica Ali
Yasmin Ghorami heeft veel om dankbaar voor te zijn: een fijne familie, een veelbelovende carrière als arts en een knappe verloofde, Joe. Als hun trouwdag nadert maken Yasmins ouders kennis met Joe’s moeder, een vrijgevochten feministische medialieveling. Deze door Yasmin gevreesde ontmoeting is het begin van een duizelingwekkende reeks gebeurtenissen waarin al Yasmins verwachtingen – en die van de lezer – op hun kop worden gezet.
Rond Yasmin en haar familie bewegen zich allerlei personages, van de briljante jonge advocaat Rania die via halaldating aan de man probeert te komen tot de excentrieke 96-jarige mevrouw Antonova die maar liefst vijf keer getrouwd is geweest. Samen vertellen zij dit met veel humor geschreven, allesomvattende verhaal over immigratie en klassenverschillen, racisme en feminisme, trauma en verslaving, ouders en kinderen, maar toch vooral over liefde en seks, in al hun complexe verschijningsvormen.
Meer informatie is hier te vinden
Oeverloos - Nisrine Mbarki
Nisrine Mbarki’s leven speelt zich af in verschillende talen en op verschillende continenten; voor haar zijn meertaligheid en schakelen tussen verschillende perspectieven een deel van het dagelijkse leven. In deze bundel pelt ze als een archeoloog die lagen af en laat ogenschijnlijke tegenstellingen samenkomen: het aardse en de mystiek, de stad en de natuur, het eeuwige reizen en stilstaan. Met mededogen voor al wat leeft hertekent ze de wereldkaart, en verkent de grenzen van de verschillende gedaanten die ze zelf belichaamt: moeder, dochter, vrouw, schrijver.
Mbarki trekt alle registers van de taal open, soms is het verstikkend, soms bevrijdend, soms laat ze bombastisch de zweep knallen, dan wordt het weer ingetogen; oude verhalen en geschiedenissen, overgeleverd van generaties terug, en nieuwe, die snel wortelen in de stad die altijd in beweging is. Mbarki laat in dit eigenzinnige debuut haar krachtige, autonome stem horen.
Meer informatie is hier te vinden
Toen wij vogels waren - Ayanna Lloyd Banwo
Darwin is nog maar net aangekomen in Port Angeles, als hij daar een baantje vindt als grafdelver. Hij heeft zijn moeder en het rastafarigeloof achter zich gelaten om zijn fortuin te zoeken in de grote stad. Hier moet ook ergens zijn vader wonen, en Darwin heeft goede hoop dat hij hem in de drukke straten tegen het lijf zal lopen.
In een oud huis op een heuvel, waar het oerwoud en de stad elkaar ontmoeten, ligt de moeder van Yejide op sterven. Haar nalatenschap is bijzonder: ze heeft het vermogen om te communiceren met de doden. De vrouwen in de familie van Yejide stammen af van de corbeaux, de zwarte vogels die naar het oosten vliegen met de zielen van de doden.
Darwin en Yejide hebben elkaar nodig. Hun lotsbestemming is onlosmakelijk verbonden en ze zullen elkaar vinden op Fidelis, de uitgestrekte oude begraafplaats van Port Angeles, waar geheimen en problemen voor het oprapen liggen.
Toen wij vogels waren is een betoverende roman over hoe verdriet altijd in balans kan zijn met hoop. Magie en wijsheid komen samen op een eiland in de Caribische Zee. Ayanna Lloyd Banwo uit Trinidad en Tobago is een verhalenverteller in de rijke traditie van Toni Morrison en Arundhati Roy.
Meer informatie is hier te vinden
Kitchen - Banana Yoshimoto
Kitchen is een tijdloos boek over rouw, opgroeien, de eenzaamheid van de grote stad, benauwende gendernormen, de liefde voor eten en een ode aan de meest troostrijke plek van elk huis: de keuken. Het bestaat uit de novelle Kitchen en het korte verhaal ‘Moonlight Shadow’.
Toen Kitchen in 1988 in Japan verscheen stond de literaire wereld op zijn kop: het debuut van Banana Yoshimoto werd een megahit, overladen met prijzen en stond meer dan een jaar onafgebroken in de bestsellerlijsten. Men sprak zelfs van ‘Bananamania’, zo geliefd was Kitchen onder Japanse lezers.
Van het boek zijn wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht, maar in Nederland wist het het grote publiek destijds niet te bereiken. Nu, ruim 30 jaar later, is het eindelijk weer beschikbaar in een sprankelende nieuwe vertaling van Maarten Liebregts.
Meer informatie is hier te vinden
De dikke dame zingt - Jacqueline Roy
De vijftigjarige Brits-Jamaicaanse Gloria, een luidruchtige, vrolijke en zingende vrouw, woont noodgedwongen op een Londense psychiatrische afdeling. Op een dag komt er een nieuwe patiënt binnen. Deze andere zwarte vrouw, Merle, is angstig. Volgens het personeel is Merle opgenomen vanwege een inzinking, maar hun pogingen haar te helpen lijken Merle meer te schaden dan te genezen. Gloria is de enige die Merle echt ziet en tussen de twee vrouwen ontwikkelt zich langzaam maar zeker een bijzondere vriendschap. In deze ontroerende weergave van mentale gezondheid creëert Roy een treffend portret van twee vrouwen die kracht vinden in hun gedeelde kwetsbaarheid, terwijl ze moeten navigeren door een systeem dat hen niet bescherm
Meer informatie is hier te vinden
De gevaren van roken in bed - Mariana Enriquez
Welkom in Buenos Aires, een stad die gebukt gaat onder moordneigingen en morbide verlangens. Waar vermiste kinderen terugkeren uit de dood en opgegraven beenderen een vreselijke vloek herbergen. Waar een zomerse dag aan een meer ontaardt in een explosie van geweld. In deze briljante, gothic aandoende verhalenbundel schrijft de internationaal zeer succesvolle Argentijnse schrijver over wraak, hekserij, jaloezie, moord en verdwijningen, en vooral over vrouwen en meisjes die hun duisterste neigingen niet langer kunnen negeren.
Meer informatie is hier te vinden
Half leven - Aya Sabi
Een vrouw die in de keuken gerechten vult met verlangens en verdriet. Een dochter die in brieven aftelt tot het weerzien van haar geliefde. Een kleindochter die in essays een taal geeft aan de onherbergzaamheid van familieverbanden.
Half leven onderzoekt hoe het is je te verhouden als moeder, dochter, grootmoeder, echtgenote, weduwe, geliefde, vrouw. De vrouwen reflecteren op zichzelf en hun wereld, maar vooral houden ze elkaar een spiegel voor, terwijl hun levens bewegen, botsen en verstrengelen.
Op zintuiglijke wijze voert Aya Sabi vervlogen en verdrukte herinneringen op, van ontheemding en vervreemding, van Marokko tot de Lage Landen. Een familiekroniek over hoe pijn blijft zingen, generaties openbreekt en verbindt. Over hoe thuis soms de warmte is die een mens afgeeft, maar ook de kilte is die een mens mee kan brengen.
Meer informatie is hier te vinden
Wat de fak - Maryam Hassouni
Maryam Hassouni, die op haar vijftiende furore maakte met de televisieserie Dunya en Desie, won voor haar rol in Offers als eerste Nederlandse actrice een Emmy. Ze kroop in de huid van vele karakters, van zelfmoordterrorist tot slachtoffer van de Marokkaanse cultuur, en alles wat daartussenin zit. Vaak met veel plezier, maar vaker nog met verbazing over steeds weer dezelfde clichématige verhalen die werden geschreven. Nooit herkende zij hier zichzelf in.
Langzaam dringt het tot Maryam door: in haar beleving staat de filmindustrie voor destructie en ellende. Het wordt haar onmogelijk gemaakt om te acteren, ondanks haar verlangen ernaar. Ze gaat studeren en besluit haar eigen verhalen te schrijven. Als ze toch nog een keer zwicht voor een grote rol in een televisieserie loopt dat fataal af. Pas als ze na jaren het onderzoeksdossier naar aanleiding van haar klachten durft te lezen en de feiten onder ogen ziet weet ze het zeker. ‘Ik ben niet ziek: het systeem is ziek.'
Meer informatie is hier te vinden
Dat wij zongen - Jurien Ignacio, Raoul de Jong & Michiel van Kempen
Caraïbische schrijvers zijn in het verleden op verschillende manieren onzichtbaar gemaakt. Ze zijn doodgezwegen, gecensureerd, of op aparte ‘Suriname-’, ‘Antillen-’ of ‘Zuid-Amerika’-plankjes gezet. Hoogste tijd om daar wat aan te doen, want er is zoveel moois, belangrijks en prikkelends om te (her)ontdekken en te koesteren.
In samenwerking met Werkgroep Caraïbische Letteren brengt Das Mag een belangwekkende bloemlezing uit. Twintig vooraanstaande schrijvers van nu breken een lans voor een Caraïbische auteur van toen die hen persoonlijk heeft geïnspireerd: van Bernardo Ashetu tot Bea Vianen.
Een collectie vurige essays over en prikkelende fragmenten uit het werk van twintig schrijvers die je nooit meer zult vergeten.
Meer informatie is hier te vinden
De koningin van Paramaribo - Clark Accord
Maxi Linder was een van de beroemdste prostituees van haar tijd. Ze was schaamteloos, welbespraakt, extravagant en onzelfzuchtig. Zeelieden en soldaten noemden haar liefkozend de ‘Zwarte Koningin van de West’. Accord beschrijft in deze bestseller niet alleen op overtuigende wijze een veelbewogen vrouwenleven, hij weeft ook diverse historische gebeurtenissen door het verhaal die van blijvende invloed zijn geweest op de geschiedenis van Suriname.
In 2021 is het tien jaar geleden dat Accord overleed. Ter ere van zijn sterfdag verschijnt een nieuwe editie van zijn belangrijkste roman, met een voorwoord van Astrid H. Roemer en Esther Duysker.
Meer informatie is hier te vinden